Terug naar overzicht

Poëziefestijn Gelselaar

Poëziefestijn Gelselaar neemt met thema zwaluw hoge vlucht
 
Het populaire poëziefestijn in het Achterhoekse dorp Gelselaar neemt met het thema ‘zwaluw’ dit jaar een hoge vlucht en overstijgt nog verder grenzen. Op aanstekelijke wijze wordt dit zaterdagavond 9 oktober gevierd in het kerkje van Gelselaar, waar de winnaars van poëziewedstrijden (Nederlands en Nedersaksisch) worden bekendgemaakt en gehuldigd. Deze avond vol met poëzie, kunst en muziek zet ook een uniek vertaalproject over de zwaluw in de schijnwerpers.
Aan de poëziewedstrijden is dit jaar niet alleen deelgenomen door dichters uit alle windstreken van Nederland en uit België, maar ook zijn enkele streektaalgedichten ingezonden uit Nedersaksische gebieden in Duitsland. In totaal kwamen 63 Nederlandse gedichten binnen en 32 Nedersaksische. Beide jury’s zijn zich momenteel nog volop aan het beraden. De winnaars ontvangen een door de kunstenaar Erik van Ommen vervaardigde houtsnede van de zwaluw.
 
Grensoverschrijdend
De organisatoren van het poëziefestijn zijn met name verheugd dit jaar over de deelname vanuit Duitsland. Zij zien dit als een beloftevolle eerste vrucht van een grensoverschrijdend vertaalproject hierbij. Ontdekt werd dat de zwaluw al voorkwam in een zeer oud gedicht van Nederlandse bodem: het in het Latijn geschreven ‘Over de zwaluw’ van bisschop Radboud van Utrecht, die nauw verbonden was met Oost-Nederland. Na meer dan duizend jaar inspireert hij tot een serie vertalingen vanuit de grondtaal. Zo is naast de Nederlandse versie van René Veenman inmiddels het gedicht vertaald naar het Achterhoeks, Twents en Oostfries. Aan Groningse, Drentse, Duitse en Plattdüütsche vertalingen wordt gewerkt. Kroon op dit poëtische werk is de enthousiaste deelname van dichtende gymnasiasten in Groenlo.
Streven van de organiserende projectgroep is om volgend jaar te komen met een bijzondere publicatie, die helpt het Gelselaarse evenement verder te ontwikkelen. Met het oog hierop en om het uitzonderlijke karakter van het project kende de Stichting Fonds 1819 al een substantiële bijdrage toe.
 
Afwisselend programma
Voor 9 oktober staat in de Gelselaarse kerk uiteraard veel poëzie op het programma. Genomineerden van de poëziewedstrijden dragen er hun werk voor. Dichter, journalist en  natuurkenner Sander Grootendorst vertelt over zwaluwen in de literatuur, kunsthistoricus Jaap Nijstad belicht zwaluwen door de eeuwen heen in de kunst en fluitist Arie Ravesloot verleent muzikale medewerking.  
De poëzieavond in de kerk van Gelselaar, die om half acht begint, is met inachtneming van de geldende coronamaatregelen, waarbij een coronapas wordt verlangd, vrij toegankelijk. Naast genodigden zijn ook andere bezoekers welkom. Wie verzekerd wil zijn van een plek moet zich vooraf aanmelden via het e-mailadres appeloogsten@gmail.com. Om ook andere belangstellenden er van mee te laten genieten, wordt van de complete avond een livestream verzorgd. De link hiervoor komt op www.appeldag.blogspot.com. Rond kwart over zeven ’s avonds gaat via deze livestream op YouTube al de digitale expositie van ‘Boerenzwaluwen op Stokkink’ in première. Medeorganisator Arend J. Heideman toont in een filmpje zijn 100 mooiste foto’s van het afgelopen jaar in zijn eigen boerderij. Hij schildert graag met foto’s.
 
Foto’s van Arend J. Heideman bij dit bericht zijn vrij van rechten te publiceren: Boerenzwaluwen op Stokkink. Onder deze titel gaan voorafgaand aan het poëziefestijn op 9 oktober in Gelselaar via een livestream op YouTube een digitale expositie in première. Arend J. Heideman selecteerde hiervoor 100 foto’s van deze zomer in zijn eigen boerderij, waar het record aantal van twaalf paartjes broedde. 

Datum 9 oktober 2021
Tijd19.30 uur
 
BezoekadresGelselaarse Kerk