Terug naar overzicht

Borculose musea gaan samenwerken


29 oktober 2019

Waar in de museumwereld ‘interactief’ de moderne norm lijkt, weten de Borculose musea dit avontuurlijk in te vullen. Kinderen kunnen in het Kristalmuseum goud wassen, en zo ook echte goudschilfertjes uit het zand winnen. Dat maakt op een museumbezoekertje een onvergetelijke indruk. Net zozeer trouwens als een ritje in een echte brandweerauto, of ouderwetse kinderspelen uit de tijd dat digitale tablets nog niet bestonden.  Dit bij museumboerderij De Lebbenbrugge. Door nauwer samen te werken kunnen de Borculose musea het berkelstadje eenvoudig een stuk avontuurlijker maken. En dat gaan ze dus doen.

Beschermheilige

Santa Barbara is een beschermheilige die er toe doet. Van allerlei gevaarlijke beroepen, namelijk. Zoals brandweerlieden, mijnwerkers, geologen…  Dat pakt in Borculo prettig uit, met zowel een Brandweer- annex Stormrampmuseum als het Kristalmuseum dat vooral om geologie draait.  

De dag dat de heilige wordt herdacht is jaarlijks op 4 december, daags voor Sinterklaas dus. Weliswaar is de heilige Barbara bij het door Rome opschonen van het heiligenregister in 1969 van de kalender gepoetst, maar daar zitten haar vereerders niet mee. Juist voor de Borculose bevolking wordt 4 december ook dit jaar aangegrepen om de door Barbara beschermde musea open te stellen. Van 16.00 tot 21.00 uur zijn bezoekers deze bijzondere dag welkom voor het symbolische bedrag van 1 euro. Dit jaar haakt ook museumboerderij De Lebbenbrugge aan. Per slot van rekening liggen in het boerenvak of bij het innen van tolpenningen ook risico’s op de loer waarvoor de heilige Barbara kan worden aangeroepen...
Het Kristalmuseum is gevestigd in het vroegere gemeentehuis van Borculo, op de hoek van het Muraltplein maar met de ingang via een eigen brug vanaf de  Burgemeester Bloemersstraat. Het Brandweermuseum zit in het verlengde van het Muraltplein, in een vroeger schoolgebouw aan de Hofstraat. Museumboerderij de Lebbenbrugge ligt aan de Slinge in de mooie natuur in het Galgenveld.