Terug naar overzicht

Gelselaar

Gelselaar
"Borculo is een stad, Geesteren is nog wat, Gelselaar is een gaanzegat", zo gaat een oud, spottend rijmpje. Toch is Gelselaar trots op deze spotnaam, want de vele ganzen die in vroegere tijden op de drassige gronden langs de Schipbeek werden gehouden, zijn een inspiratiebron geweest voor veel activiteiten, zoals het aanbieden van het Eerste Ganzenei van het jaar aan de burgemeester, de jaarlijkse Gaanzemarkt en daarbij de verkiezing van de beste Gaanzehoedster. De ganzen krijgen extra varkensvoer om ze vet te mesten, maar een fijn leventje hebben ze niet, want ze worden twee keer per jaar levend kaal geplukt en het dons wordt gebruikt voor beddengoed. Als ze vet genoeg zijn, gaan ze lopend naar de ganzenmarkt in Goor of Deventer. In Gelselaar staat een prachtig bronzen beeld van drie ganzen. Met recht: een echt Ganzendorp.                                                                        
De naam Gelselaar “’t hus te Gelesler” komt in 1326 voor het eerst voor in de geschiedenis. Rond 1440 wordt er een kapel gebouwd, die in 1841 wordt vervangen door de huidige waterstaatskerk. Nu is het een idyllisch stukje Gelselaar met smalle straatjes rond de kerk.
Hoewel Gelselaar een agrarische nederzetting is, heeft er ooit een adellijk huis gestaan, havezate “Bevervoorde”. De familie Bevervoorde zwaait de scepter over Diepenheim, dat maar een paar kilometer noordelijker ligt en is lid van de ridderschap van de Heerlijkheid Borculo. De fundamenten van de havezate “Bevervoorde” aan de Jonkersweg zijn in 2002 blootgelegd en zijn te bezichtigen.
In 2009 wordt Gelselaar en het omliggende essencomplex, een beschermd dorpsgezicht.  Doordat Gelselaar gevrijwaard is gebleven van doorgaande wegen en andere ingrijpende veranderingen is het esdorp een karakteristiek voorbeeld, waarin het verhaal van de landbouwgeschiedenis van Oost-Nederland voortleeft.
Net buiten Gelselaar ligt de vijf eeuwen oude Saksische (pannenkoeken)boerderij “Erve Brooks”. Een paar minuten wandelen door de Achterhoekse natuur en u komt bij museumboerderij ”Erve Brooks Niehof”. Op de zolder is een vaste expositie ingericht over de geologie en de historie van de streek.
Wandelen in en rond het dorp, een museum bezoeken, oude fundamenten bekijken of een lekkere pannenkoek eten: in Gelselaar kan het allemaal!