Terug naar overzicht

Haarlo

Haarlo
Haarlo is een kerkdorp van Borculo aan de rivier de Berkel. In de goederenlijst uit 1188 van graaf Hendrik van Dahl, Heer van Diepenheim, wordt Haarlo al genoemd. Dat er in 1383 een kapel in Haarlo staat, blijkt uit een notariële akte, maar wanneer de kapel is gesticht, weet niemand. Tweehonderd jaar later eist de bevolking, dat de bestaande kapel moet worden verheven tot kerk en dat er een dominee moet worden benoemd. De dominee komt in die tijd slechts twee keer per jaar naar Haarlo. In 1858 is de nieuwe achthoekige kerk klaar, die in de volksmond “Kluntjespot” wordt genoemd en de erkenning heeft van Rijksmonument.
De rijksstoeterij van Borculo heeft een depot in Haarlo: “De Stal”, die is zo groot, dat je op de zolder kunt klootschieten. In deze stoeterij staan de sterke en de zwakke paarden, hengsten en zieke merries.
Huisvlijt viert hoogtij in Haarlo, want het sobere en geïsoleerde leven zorgt ervoor, dat men voor de dagelijkse benodigdheden op elkaar en vooral zichzelf is aangewezen. Brood bakken, vee slachten, klompen maken, manden vlechten en houtskool branden zijn veel voorkomende vormen van huisvlijt. Natuurlijk ontstaat er ook een levendige handel in deze producten. Bij de Berkel wordt in 1862 een blekerij opgericht, die wordt uitgebreid met een weverij. De blekerij is in 1922 gesloten en de enige vorm van industrie verdwijnt daardoor uit Haarlo.  
Het kleine Haarlo is een geliefde vakantieplaats, waar twee hotels staan.  Pension Gelderland van Stöcker, erg goed, maar ook duur: vol pension kost f 2,50 per dag. In Hotel Roossink is er, naast de familie van 4 generaties, nog ruimte voor 16 gasten. Het hotel is in 1911 afgebrand, als gevolg van te weinig bluswater door de lage waterstand van de Berkel, maar is later herbouwd.
Landelijke bekendheid krijgt Haarlo in 1980 door de vondst van 1100 munten uit de dertiende eeuw op het erf van boer Memelink. Een deel van de munten is te zien in Museum De Scheper in Eibergen.
Haarlo is een bezoekje meer dan waard, al was het alleen maar om de beroemde “Kluntjespot” te bekijken!     
​De "Kluntjespot" is op vrijdag vaak open voor publiek.