Terug naar overzicht

Geesteren

Geesteren
Het dorp Geesteren is ontstaan in 988 en wordt in 1798 een gemeente. Als de Hoge Raad van Adel informeert naar het wapen van Geesteren, blijkt die er niet te zijn. De toenmalige burgemeester heeft wel een lakstempel laten maken, waarop staat: Gemeente Geesteren. Na lang zoeken vindt hij een wapen in een steen van ”huize Mensingh”. Op de steen staat een zespuntige ster en een liggende halve maan. In 1818 wordt Geesteren toegevoegd aan de gemeente Borculo.
De Nederlands Hervormde kerk is een echte publiekstrekker, evenals het kerkplein, waar in het straatwerk de tekens van de dierenriem zijn verwerkt. De kerkgeschiedenis gaat terug tot 1200. Van verre is de toren met het zadeldak en de trapgevels te zien, waarop naast een haan ook een hen staat. Beide symbolen op één kerk komt niet vaak voor. Waarschijnlijk heeft het te maken met de beeldenstorm, die in Geesteren niet heeft gewoed. De Katholieken en de Protestanten maken gebruik van hetzelfde kerkgebouw. Om naar de kerk te gaan, moet men soms flinke afstanden afleggen, rechtstreekse wegen zijn er niet. Er ontstaan kerkenpaden, doordat men binnendoor loopt, over weilanden, langs sloten, door bossen, vaak over grond van de buren en overal heeft men recht van overpad. Soms moet men over een beek en als er geen brug is, dan worden er takken in de beek gelegd om zo een doorwaadbare plaats te maken. Bij landgoed “Beekvliet” is dat nog goed te zien, want het kerkenpad houdt op bij de Berkel.
Aan de rand van een es, omringd door een boerenbosje en vennetjes, ligt hoeve Wanninkhof, een monumentale boerderij uit 1797. Het is een gaaf voorbeeld van een Achterhoekse hoeve, met in de woonkeuken een keitjesvloer, lambrisering, bedsteden en een schouw. Op het erf staan een hooiberg, een waterput en een stenen hondenhok. Wanninkhof wordt beheerd door Geldersch Landschap en Kastelen.
Nog een sieraad van Geesteren is de achtkante korenmolen “De Ster” uit 1859, die elke zaterdag  in bedrijf is.
Fietsend of te voet al het moois bekijken wat Geesteren te bieden heeft en daarna lekker uitrusten op een terras in dit pittoreske dorp. Zeker doen!