Terug naar overzicht

Borculo

Stad en Heerlijkheid Borculo
Ruim 1000 jaar geleden wordt Borculo voor het eerst in de geschiedenis genoemd. Het duurt nog 200 jaar voor er sprake is van de Heerlijkheid Borculo, met  Henric als eerste “Heer van Borculo”.  De Heerlijkheid bestaat in die tijd uit een kasteel en een moerassig gebied.
Aan Gijsbert van Bronkhorst heeft Borculo zijn stadsrechten te danken, 1 mei 1375. Gijsbert (de tweede) is nou niet bepaald een goede “Heer”. Zijn optreden in de krappe financiële situatie van Borculo zal veel strijd opleveren, want de familie Van Bronkhorst dient de hertog van Gelre en de leenrechten behoren toe aan de Graven van Zutphen, terwijl Gijsbert door geldgebrek, Borculo in leen opdraagt aan het Bisdom van Münster.                                                                                                         
Na de Van Bronkhorsten gaat de Heerlijkheid over in handen van de Graven van Limburg Styrum. Zij krijgen het aan de stok met de Bisschop van Münster en een jarenlange strijd volgt. Berucht is Bisschop von Galen, beter bekend als “Bommen Berend”. Hij en zijn leger beschouwen de Heerlijkheid als luilekkerland. Als in 1674 de vrede wordt getekend, laten zij een berooid Borculo achter.
In 1777 wordt de Heerlijkheid verkocht aan Willem V, Prins van Oranje Nassau. Nog altijd draagt Koning Willem-Alexander de titel “Heer van Borculo”.
Tijdens de Franse bezetting vestigt Napoleon Bonaparte een keizerlijke stoeterij op het kasteel. Als de Fransen vertrekken, komt de stoeterij weer in handen van Prins Willem V, die de paardenfokkerij omzet in een Rijksstoeterij.
In 1870 wordt het vervallen kasteel met de grond gelijk gemaakt. Alleen een gedeelte van de kelders en een poortje zijn de zichtbare resten van het eens zo machtige kasteel.
Een grote ramp treft Borculo als er op 10 augustus 1925 een tornado door het stadje raast. De ravage is groot en er zijn 3 doden te betreuren. Het Stormrampmuseum geeft een goed beeld van deze ingrijpende gebeurtenis.
In het oude centrum is nog veel te zien van het eens zo welvarende stadje. Benieuwd naar deze bijzondere plekjes? Boek dan een stadswandeling met een gids of een stadsvaart met de Berkelzomp in de Heerlijkheid Borculo. Heerlijk!