Terug naar overzicht

Brandweer- en Stormrampenmuseum


28 januari 2016
In 1956 vond men op een zolder in Borculo enkele handpompen.
Deze waren daar tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen.
Het toen ontstane enthousiasme onder de leden van de vrijwillige brandweer heeft er voor gezorgd dat Borculo nu een dergelijk prachtig museum bezit.

Enthousiaste leden van de Vrijwillige Brandweer begonnen in 1956/1957 met het museum in de voormalige brandweerkazerne aan de Korte Wal (v/h het Spuythuis). De grote deuren werden vervangen door grote ruiten, zodat men het idee kreeg van een etalage. Via een pand aan de Burgemeester Bloemersstraat is het museum in 1975 verhuisd naar het huidige pand aan de Hofstraat.

Dit pand, voormalige school (de Hofschool), kon na een grondige verbouwing, welke geheel door de leden van de Vrijwillige Brandweer in hun vrije tijd werd uitgevoerd, worden betrokken en ingericht als museum.
 
Men is begonnen met ca. 50 spuiten, gerestaureerd door de leden zelf. Thans bezit het museum zo'n 50 grote en kleine brandweerwagens en attributen, een uitgebreide collectie helmen en een grote verzameling miniaturen.

Het museum draait zonder subsidie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden wordt voor vrijwel alle werkzaamheden een beroep gedaan op vrijwilligers.

Het museum is gesticht door leden van de Vrijwillige Brandweer Borculo en wordt thans geëxploiteerd door de Stichting Brandweermuseum Borculo.